Mindfulness & Hartcoherentietraining

Mindfulness & Hartcoherentietraining

  • Wil je graag kennismaken met mindfulness, maar liever niet in groepsverband?
    of juist graag met een eigen groepje vriend(en)innen, kennissen of familieleden?
  • Of ben je benieuwd naar hartcoherentietraining, met of zonder biofeedback?

Informeer dan vrijblijvend naar de mogelijkheden en kosten.

 

Mindfulness

Als je de rust in jezelf wilt leren vinden, en (meer) in contact wilt komen met je kern en bewuster gaan leven, dan is mindfulness misschien iets voor jou…

Onrust in je hoofd
Veel mensen zijn er vaak ‘met hun hoofd niet bij’, hebben teveel aan hun hoofd of staan op de automatische piloot. We piekeren en ‘multi-tasken’ wat af. We raken ons emotioneel evenwicht kwijt en stompen af, of raken juist overspoeld door gevoelens, en kunnen soms niet eens meer ontspannen als we er eindelijk de tijd voor hebben.

Ook zijn we meer met onze gedachten in het verleden en in de toekomst, dan bewust in het hier en nu (‘ben ik iets vergeten’, ‘hoe kon ik zo stom zijn’, ‘wat als…?’). Maar tot rust komen of genieten kan alleen in het hier en nu (niet vroeger, straks of daarginds).

Wanneer je naar binnen kunt keren en contact maken met je kern, dan kun je de rust vinden die daar altijd aanwezig is, hoe ‘trubbelig’ het ook in je buitenwereld mag zijn.

Baas over eigen brein?
Minder dan we denken, en minder dan ons lief is. Het brein heeft een eigen agenda en is gericht op zelfbehoud, maar het kan hierin ook doorslaan. Je gedachten gaan dan regelmatig met je aan de haal, en hebben hun weerslag op je heel je systeem. Negatieve gedachten ‘ontkleuren’ je wereld, geven onrust en/of onvrede, en kunnen vroeg of laat zelfs ontaarden in lichamelijke kwalen.

Met mindfulness kun je jezelf trainen al die energieslurpende negatieve gedachten en ruis in je hoofd los te laten of meer naar de achtergrond te laten verdwijnen.

Het beoefenen van mindfulness vermindert stressgevoelens en geeft je over het algemeen een positievere houding in het leven. Je voelt je rustiger, helder(der), veerkrachtiger, je bent minder snel van slag, en geniet meer van wat je doet, ziet en beleeft.

 

Hartcoherentietraining en biofeedback

Hartcoherentietraining Psycholoog Oss

Hartcoherentietraining

Hartcoherentietraining

Hartcoherentietraining is een methode waarbij je leert bewuster en beter met je emoties en stress om te gaan (emotieregulering en stresshantering). Hiervoor zet je je allerbelangrijkste energiebron in: je ademhaling. Zo simpel. Maar, daarom misschien ook moeilijk te geloven dat het werkt. De ervaring zal het leren…

Ademhaling
Het belang van je manier van ademhalen wordt vaak sterk onderschat, of we staan er gewoon niet bij stil. Totdat het goed mis gaat. Ontregeling van het natuurlijke ademhalingspatroon komt helaas veel voor (hoge, snelle, oppervlakkige ademhaling, hyperventilatie, paniekaanval), en heeft direct invloed op heel je systeem; je lichaam en brein, maar ook op je emoties en incasseringsvermogen. Het kan zelfs allerlei lichamelijke klachten veroorzaken of verergeren.

Je ademhaling verandert onder stress (dat gaat vanzelf en is vaak ook erg nuttig), en stress komt in allerlei vormen (bijvoorbeeld door heftige gebeurtenissen of te zware inspanning). Maar wat stressvol is voor ons systeem (zoals onderdrukte emoties, negatieve gedachten) hebben we niet altijd in de gaten, of ervaren het zelfs als fijn of lekker (zoals bijvoorbeeld suikers, nicotine, veel alcohol, teveel of te weinig beweging).

Iedereen krijgt met stress te maken, en bij langdurige of (te) heftige ontregeling van je systeem kan je ademhaling ‘blijven steken’, en keert niet meer vanzelf terug naar zijn natuurlijke patroon, waardoor er allerlei spanningsklachten (psychisch, emotioneel, lichamelijk) kunnen ontstaan.

Hartcoherentietraining wordt onder meer ingezet bij stress, afslanken, vermoeidheid, trauma, concentratieproblemen, migraine, hoge bloeddruk, hartkloppingen, astma, slaapproblemen.

Biofeedback
Je kunt je natuurlijke ademhalingspatroon weer herstellen met hartcoherentietraining. Met behulp van biofeedback-apparatuur krijg je zicht op hoe je ademhaling er nu voorstaat, wat voor effect je ademhaling (direct) op je hart en je emoties heeft, en wat het met je doet als je rustiger en regelmatiger ademt. Je kunt ook letterlijk zien of je vooruitgang boekt, maar belangrijker is dat je het verschil gaat voelen, en er grip op krijgt.

Iedereen kan het, maar het vergt wel enige training. We zijn nu eenmaal gewoontedieren, en wil iets ‘pakken’ dan is voldoende, en regelmatige, herhaling nodig.

Biofeedback is een mooi hulpmiddel om een goede ademhalingstechniek te ontwikkelen en tegelijkertijd je emoties beter te reguleren, doordat het helpt de koppeling te leggen tussen wat je doet, ziet, voelt, en denkt. Dan kun je gaan ervaren wat hartcoherentietraining oplevert: meer rust, balans, veerkracht, helderheid, vermindering van lichamelijke kwalen en een groter gevoel van welzijn.

Mindfulnesstraining kan gecombineerd worden met hartcoherentietraining. Het voordeel is dat ze elkaar aanvullen en het leerproces versterken. Wil je meer informatie? Neem gerust contact op!

 

Lezingen

Lezingen worden t.z.t. op deze pagina bekend gemaakt, en gaan alleen door bij voldoende aanmeldingen.
Het begrip lezing wordt hier ruim gebruikt. Naast vragen stellen is er ruimte voor discussie en, indien relevant en mogelijk, ook om e.e.a.uit te proberen of te ondervinden.

Lezingen over diverse onderwerpen kan ook op aanvraag. Zijn er dingen die je altijd al aan een psycholoog wilde vragen? En zou je dit graag in een klein groepje en ongedwongen sfeer willen doen?

Als je interesse hebt neem dan vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Marion Masolijn

Marion Masolijn Psycholoog Oss

Bel 06 12637702


Afspraak maken psycholoog Oss


Ik vind het belangrijk dat je je op je gemak en gehoord voelt. Dat is één van de meest basale en belangrijke onderdelen van mijn werk.

Voordelen


  • Persoonlijk
  • Praktisch
  • Privacy verzekerd
  • Zonder verwijsbrief
  • Geen (lange) wachtlijst
Lees alle voordelen

Cliënt vertelt

'Het was een verademing om bij jou terecht te komen. Eindelijk iemand die me begreep, en die heldere uitleg en tips gaf.'

Lees alle ervaringen

Aangesloten bij

Nederlandse Federatie Gezondheidszorg


Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg


Nederlands Instituut van Psychologen