[et_pb_section fullwidth=”on” specialty=”off” transparent_background=”off” background_color=”#c4646e” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off”][et_pb_fullwidth_header admin_label=”Fullwidth Header” title=”Informatie” background_layout=”dark” text_orientation=”left” /][/et_pb_section][et_pb_section][et_pb_row][et_pb_column type=”3_4″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left”]
Vergoed betekent niet Gratis
Worden sessies bij mij niet door jouw verzekeraar vergoed, maar de sessies BIG- geregistreerde (GZ) psycholoog wel?Hou er dan rekening mee dat eerst je eigen risico wordt aangesproken, maar dat er ook ‘voordelen’ zijn wanneer je geen beroep kunt – of wilt – doen op een vergoeding vanuit de basisverzekering.
Als je niet afhankelijk bent van een vergoeding vanuit de basisverzekering dan zit je ook niet vast aan een ‘voorgeschreven’ GZ-psycholoog (en vaak lange wachtlijsten), maar kunt op zoek naar een psycholoog die bij je past. Herhaaldelijk is door wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat een (succesvolle) therapie valt of staat bij de ‘klik’ tussen cliënt en therapeut. Dit lijkt vrij logisch, en is bij zorgverzekeraars ook bekend, toch ben je meestal niet vrij om te kiezen.
Wil je weten wat de andere voordelen zijn? Klik hier voor de ‘Voordelen van PsychoMorfose’.
Aanvullend verzekerd?
Als je vanuit de aanvullende verzekering recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding dan heeft dit als voordeel dat het eigen risico niet wordt aangesproken. Je kunt voor de zekerheid altijd bij je zorgverzekeraar navragen of dit bij hen ook het geval is.
Hoe uitgebreid je aanvullend verzekerd bent (welk pakket je hebt) is bepalend voor de hoogte van de vergoeding (een bepaald bedrag per sessie, óf een volledige vergoeding per sessie, tot een maximaal bedrag per jaar). En in bepaalde gevallen is vergoeding vanuit de aanvullende verzekering zelfs gunstiger dan vanuit de basisverzekering. Is dit niet geval dan zijn de andere voordelen nog het overwegen waard.
Vergoeding vanuit de basisverzekering is niet altijd gunstiger dan vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Dit is afhankelijk van de hoogte van je eigen risico, hoe (uitgebreid) je aanvullend verzekerd bent, en hoeveel belang je hecht aan privacy van je gegevens.
Als je wilt weten of je voor vergoeding vanuit de aanvullende verzekering in aanmerking komt, kijk dan op de website van de NFG voor een indicatie, of neem contact op met je zorgverzekeraar.
Wat je van je zorgverzekeraar wilt weten is:
- Of ze sessies bij mij vergoeden? En zo ja,
- Is dit vanuit de basis- of de aanvullende verzekering (of allebei)?
- Hoeveel krijg je vergoed per sessie, en hoeveel in totaal (max. bedrag per jaar)?
Vraag dit (desnoods meerdere malen) goed na. Omdat het zorgsysteem zo complex is komen er helaas (ook) bij zorgverzekeraars regelmatig misverstanden voor en worden fouten gemaakt.
Wettelijk informatiesysteem
Per 1 januari 2014 geldt een wettelijke verplichting voor GGZ instellingen en vrijgevestigde GZ -psychologen om gegevens van cliënten en de gevolgde behandeling periodiek aan te leveren aan het (DIS), landelijke DBC-Informatiesysteem. Het DIS bevat o.a. informatie over de geleverde geestelijke gezondheidszorg die betaald wordt vanuit de zorgverzekeringswet. Het DIS verstrekt de gegevens aan een vijftal publieke organisaties: het ministerie van VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit, het College voor Zorgverzekeringen, het Centraal Bureau voor de Statistiek en DBC Onderhoud. Tevens kunnen de gegevens ook op aanvraag aan derden worden verstrekt.
Omdat ik psycholoog NIP ben, en holistisch werk, word ik meestal niet vanuit de basisverzekekering vergoed maar val daarom ook buiten deze wettelijke verplichting. Hierdoor blijven jouw gegevens beschermd in mijn praktijk en worden niet vrijgegeven aan andere organisaties zoals de zorgverzekeraar. Jouw privacy is gewaarborgd, en jouw gegevens worden niet aangeleverd bij het landelijke DBC-informatiesyteem DIS.
Klik hier voor meer voordelen van PsychoMorfose.
[/et_pb_text][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_4″][et_pb_sidebar admin_label=”Sidebar” orientation=”right” area=”et_pb_widget_area_1″ background_layout=”light” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
Klachtenregeling
Ingeval u een klacht heeft m.b.t. uw hulpverlener kunt u hier nalezen welke stappen u kunt ondernemen:
https://www.de-nfg.nl/niet-tevreden-over-je-hulpverlener.html
https://www.de-nfg.nl/images/klachten/Klachtenproces%20schema%20client..pptx
Geef een reactie