Welke behandelmethoden?

Problemen kunnen niet altijd opgelost worden. Maar je kunt er wel mee leren omgaan, en zelfs je klacht leren omzetten in kracht. De kunst is te veranderen wat je veranderen kunt, los te (leren) laten wat je niet kunt veranderen. En het verschil tussen beiden te (leren) herkennen.

Soms is er weinig nodig en gaat het snel met de therapie. Maar soms is er iets meer nodig en gaat het in kleine, doebare, stapjes. Jij bepaalt het tempo, en geduld blijft een schone zaak. Tenslotte groeit een plant niet door aan de blaadjes te trekken maar door de wortels water te geven.

Emoties leveren de energie
Beheersing maakt er kracht van

Door de jaren heen is mijn therapievorm ontstaan uit een combinatie van cognitieve gedrags – en oplossingsgerichte therapie, en lichaamsgerichte therapie. Met elementen uit diverse methoden waaronder systemisch- en lichaamswerk, acceptance en commitment- en emotionally focused therapy, focusing, voice dialogue, mindfulness en hartcoherentietraining/biofeedback.

 

Cognitieve Gedrags- en oplossingsgerichte therapie

Je zit vast in je hoofd, en ervaart bepaalde problemen of situaties erger dan ze misschien zijn. Cognitieve Gedragstherapie kan je helpen om jouw werkelijkheid in een ander licht te zien. Je leert anders tegen een probleem(situatie) aan te kijken, en er ook anders mee om te gaan.

Oplossingsgerichte therapie is cognitieve gedragstherapie met ‘een draai eraan’. Het is vooral gericht op het hier en nu, waarbij je ook gaat kijken wat er wel goed gaat, en wat er nodig is om met je probleem(situatie) een stap in de goede richting te komen.

We zien de dingen niet hoe ze zijn
maar zoals wij zijn
(Talmud)

 

Lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte therapie gaat er vanuit dat lichaam en geest verbonden zijn. Je gedachten hebben invloed op je gevoel (emoties) en je lichaam. Andersom, heeft je gevoel weer invloed op je gedachten en je lichaam, en wat er in je lijf gebeurt heeft ook weer zijn weerslag op je gedachten en je gevoel.

Sommige mensen zijn wat meer in contact met hun gevoel en lijf dan anderen. Maar de meeste van ons herkennen het gevoel van ‘een knoop in de maag’, ‘een brok in de keel’, ‘vlinders in de buik’, ‘hartezeer’ of ‘op je tandvlees lopen’. Misschien herken je ook de lichamelijke reactie op stress (bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, een gespannen houding, tandeknarsen, slaapproblemen enz.), en/of de psychische (somberheid, concentratieverlies, moedeloosheid enz).

Het verstand kan rechtpraten wat krom is, maar het lichaam kan niet liegen. Vandaar dat je soms ‘in de knoop’ komt, en niet verder komt met denken alleen…

Met lichaamsgerichte therapie leer je (beter) naar je lichaam te luisteren, de wisselwerking tussen je verstand en je gevoel te herkennen en er gehoor aan te geven. Zonder dat een van beide het ‘overneemt en doorslaat’.

Door de balans te herstellen komt er evenwicht, en rust in je lijf. Je gaat – letterlijk en figuurlijk – beter in je vel zitten. Je krijgt het niet voor niks, maar werken aan jezelf zal je leven verrijken en geeft je meer emotionele en psychische veerkracht.

Het gaat er te allen tijde om dat jij de juiste hulp krijgt. Mocht één van ons het gevoel hebben dat je bij een andere (soort) hulpverlener of andere methode meer baat zult hebben, dan zullen we dit bespreken. Hierbij kan ik je adviseren, maar de keuze is altijd aan jou.

Heb je nog vragen over deze of andere behandelmethoden, of wil je een afspraak maken? Aarzel dan niet maar neem vrijblijvend contact op.

                      De vicieuze cirkel

Kleine verandering maakt groot verschil

Soms kan een kleine verandering een groot verschil maken

 

Als ik blijf kijken
Zoals ik altijd heb gekeken
Blijf ik denken
Zoals ik altijd dacht

Als ik blijf denken
Zoals ik altijd heb gedacht
Blijf ik geloven
Wat ik altijd heb geloofd

Als ik blijf geloven
Wat ik altijd heb geloofd
Blijf ik doen
Zoals ik altijd heb gedaan

Als ik blijf doen
Zoals ik altijd heb gedaan
Blijft mij overkomen
Wat mij altijd overkomt

Maar als ik nu mijn ogen sluit
En voel mijn ware zelf van binnen
Dan kom ik deze cirkel uit
En kan steeds opnieuw beginnen

Marion Masolijn

Marion Masolijn Psycholoog Oss

Bel 06 12637702


Afspraak maken psycholoog Oss


Ik vind het belangrijk dat je je op je gemak en gehoord voelt. Dat is één van de meest basale en belangrijke onderdelen van mijn werk.

Voordelen


  • Persoonlijk
  • Praktisch
  • Privacy verzekerd
  • Zonder verwijsbrief
  • Geen (lange) wachtlijst
Lees alle voordelen

Cliënt vertelt

'Het was een verademing om bij jou terecht te komen. Eindelijk iemand die me begreep, en die heldere uitleg en tips gaf.'

Lees alle ervaringen

Aangesloten bij

Nederlandse Federatie Gezondheidszorg


Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg


Nederlands Instituut van Psychologen