Relatieproblemen
In een slechte relatie kun je je samen nog eenzamer voelen dan alleen.
Relatietherapie?
Voor veel mensen is het een ongemakkelijk idee om te gaan praten met een relatietherapeut. Maar als je merkt dat jullie er samen niet uitkomen dan kan ik jullie helpen om (weer) in gesprek te komen over wat er echt toe doet, respectvol naar elkaar te luisteren, elkaar beter te begrijpen, en je meer verbonden te voelen.
Wat je thuis met je partner niet of moeilijk kunt bespreken lukt vaak wel in de neutrale en ‘veilige’ setting van relatietherapie, met een niet oordelende hulpverlener, die rekening houdt met beide partijen. Jullie krijgen allebei alle ruimte om je verhaal te doen en aan te geven waar je moeite mee hebt, wat je mist en wat je nodig hebt van de ander.
Relatietherapie kan helpen als jullie zijn vastgelopen. Maar ook om dit juist te voorkomen, en te investeren in het versterken en verdiepen van jullie relatie.
Allerlei soorten
Bij relatietherapie kan het om allerlei relatievormen gaan: (ex)partners, gezins- of familieleden, vrienden of collega’s. In alle relaties kunnen misverstanden, onbegrip en verdriet of frustratie ontstaan.
Misschien is je relatie met je partner wel goed, maar bots je erg met (een van) je ouders of je kinderen, voel je je verwaarloosd door een vriend(in), wil je na jaren weer bijleggen met iemand, heb je moeite in de omgang met je ex, of kun je niet overweg met een collega.
Goede tijden, slechte tijden
Ups en downs horen bij een gezonde relatie. Maar als jullie elkaar de tent uitvechten, geen leuke dingen (meer) doen samen, niet of slecht communiceren, en elkaar, of bepaalde onderwerpen of situaties vermijden, en ieder trekt zich terug op zijn eigen ‘eilandje’. Zelfs dan is het nog niet hopeloos, maar wel hoog tijd om hulp in te schakelen.
Praktische hulp
Vergis je niet. De ene relatietherapie is de andere niet. Je mag, maar hoeft geen rozenblaadjes te gaan strooien. Wel help ik je om jullie negatieve interactiepatronen te herkennen, begrijpen en doorbreken. Hierbij werk ik op praktisch, emotioneel en psycho-biologisch vlak, om beide kanten goed weer te kunnen geven, en wederzijds te ‘vertalen’.
Als je bang bent of pijn hebt dan is het makkelijker
je op de ander uit te leven, dan in te leven
Jullie moeten wel willen
Het klinkt misschien als een open deur, maar net als bij elke andere therapie zullen jullie er (ook) zelf aan moeten werken. En dat moeten jullie wel willen. Allebei.
Nu kan het gebeuren dat jij of jullie gedurende de therapie tot de conclusie komen dat jullie niet samen verder kunnen of willen. In dat geval kan ik jullie helpen de relatie op een respectvolle manier te beëindigen. Zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn, dan is het zaak te zorgen dat zij niet het ‘kind van de rekening’ worden, maar goed worden opgevangen en niet als schaakstukken worden ingezet.
Nooit verwacht
Niemand begint aan een relatie met de bedoeling het te laten stranden. Het voelt voor velen als falen, een droom die in duigen valt of een nachtmerrie. En het is erg moeilijk om los te laten wat het had kunnen zijn.
Na al die tijd dacht je de ander door en door te kennen. En dat is in veel opzichten waarschijnlijk ook zo. Toch komen er in relatietherapie vaak dingen boven water waardoor je je partner – maar ook jezelf – in een ander daglicht kunt zien. Dit kan erg confronterend zijn, maar ook een opening geven om nader tot elkaar te komen. Relatietherapie kan een herontdekking zijn van jezelf, de ander, en jullie samen.
Heb je nog vragen over relatietherapie in Oss met relatietherapeut Marion Masolijn, of wil je samen (of eerst apart) een afspraak maken? Aarzel niet maar bel, of vul het contactformulier in, dan neem ik zo snel mogelijk contact op!