In therapie
In mijn sessies draait het om: bewustwording – balans – groei – (h)erkenning – acceptatie – energiebeheer – leren: loslaten, grenzen herkennen en aangeven – emotieregulatie (van binnen ‘schakelen’), nuanceren – stresshantering – denken en doen dichter bij elkaar brengen – bemoediging en zingeving.
Niet de therapie, maar jij staat centraal
Belangrijk in de therapie is dat jij je op je gemak en begrepen voelt. Een klik hebt met je therapeut. Zonder dit is er geen basis om vanuit te werken. Maar ook jouw inbreng is belangrijk.
Jouw klacht of probleem op zich, is niet uniek. Maar de specifieke combinatie van jouw klacht met jouw karakter, achtergrond en beleving is wel uniek. Dit maakt maatwerk zo belangrijk.
Uiteraard kijken we naar jouw klacht (wat gaat er mis, wanneer, waarom), maar het zijn juist jouw kwaliteiten die je gaan helpen. Het is misschien moeilijk om je dat nu voor te stellen, maar je hebt alles in huis om de situatie te boven te komen.
Mijn invalshoek is holistisch (mens als geheel), en mijn focus ligt voornamelijk op het hier en nu.
Veel problemen zijn een gevolg van belemmerende overtuigingen, moeite met je grenzen herkennen en aangeven, niet (of juist te snel) loslaten, onbewust gedrag (automatische piloot), ‘maskergedrag’ en niet handelen naar je gevoel, of juist alleen maar handelen naar je gevoel.
Denken en doen
De meeste mensen herkennen het conflict tussen verstand en gevoel: Ik weet het wel, maar doen….
Als je teveel ‘in je hoofd zit’ (denkt, je gevoel weg rationaliseert) dan is het juist belangrijk naar je lijf en gevoel te (leren) luisteren. Dit geeft de rust – en ruimte – die nodig is voor verandering. Maar…
Als je alleen maar handelt naar je gevoel en niet goed nadenkt, of op de automatische piloot staat, dan vlieg je vroeg of laat ook uit de bocht.
Je begrijpt het waarschijnlijk al. Je hebt niet voor niets verstand én gevoel, maar hoe ‘bestuur’ je dit prachtig en complex systeem dat je ‘ik’ noemt.
Het leven is niet altijd even makkelijk, en we krijgen geen handleiding. Die zullen we dus zelf moeten schrijven en tegelijkertijd uitvoeren! Geen wonder dat we af en toe spaak lopen…
Stress en emoties
Problemen (stressbronnen), maar ook onze (stress)reactie hierop, zijn er in allerlei vormen en maten. Stress heeft zijn weerslag op je systeem (je gedachten, gevoel, emoties), en wat je probleem of klacht ook is, het is de kunst zo goed mogelijk met de bewuste stressbron(nen) en je emoties om te leren gaan. Dit noemen we (adequate) stresshantering en emotieregulering, en de eerste stap is: bewustwording.
Ik zal je spiegelen op ‘blinde vlekken’ en valkuilen, maar vooral ook je sterke kanten. Gaandeweg leer je je eigen overlevingsstrategieën, reactiepatronen en gevoelens (beter) herkennen, er anders mee om te gaan, en denken en doen steeds dichter bij elkaar te brengen. Ook besteden we aandacht aan eventuele lichamelijke klachten.
De ware ontdekkingsreis is niet het bekijken van nieuwe plekken,
maar het kijken met andere ogen
(M. Proust)
Heb je nog vragen? Neem contact op met psycholoog Marion Masolijn, praktijk PsychoMorfose, in Oss